Τώρα ιατρείο και στην Θεσσαλονίκη


Ο παιδοουρολόγος Κος Ζουπάνος Γεώργιος πραγματοποιεί εξετάσεις και στη Θεσσαλονίκη


Επόμενο ιατρείο 6 & 7 Δεκεμβρίου 2024
 

 

Τώρα ιατρείο και στην Κρήτη


Ο παιδοουρολόγος κος. Ζουπάνος Γεώργιος πραγματοποιεί εξετάσεις και στη Κρήτη στο διαγνωστικό κέντρο “ΚΝΩΣΟΣ”.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ »

Επόμενο ιατρείο 22 & 23 Νοεμβρίου 2024
και 17 & 18 Ιανουαρίου 2025
 

 

ΟΡΙΣΜΟΣ

Είναι η κατάσταση εκείνη που η βάλανος (κεφαλή) του πέους δεν μπορεί να βγει στον εξωτερικό χώρο λόγω στενότητος του δακτυλίου της ακροποσθίας.

 

ΓΕΝΙΚΑ

Η βάλανος του πέους καλύπτεται από έναν δερματικό σωλήνα, την ακροποσθία. Το πετσάκι αυτό, όπως λέγεται συνήθως, είναι ένας σωλήνας double face. Από έξω είναι φτιαγμένο από δέρμα και από μέσα η επιφάνεια του, που «ακουμπά» την κεφαλή του πέους, είναι φτιαγμένη από βλενογόνο (εκκριτικό ιστό). Ο βλενογόνος παράγει το σμίγμα (λευκόχρωη ρευστή ουσία) που χρησιμεύει στην λίπανση της ακροποσθίας.
Η ακροποσθία καλύπτει φυσιολογικά όλη την επιφάνεια της βαλάνου και κρέμεται 1-2 cm κάτω από αυτή.
Η διάμετρος του σωλήνα της ακροποσθίας πρέπει να είναι σαφώς μεγαλύτερη από την διάμετρο της βαλάνου του πέους, τόσο στην χάλαση, όσο και στην στύση, ούτως ώστε σε κάθε περίπτωση η αποκάλυψη της βαλάνου να είναι ευχερής. Εάν η αποκάλυψη δεν είναι ευχερής, θα υπάρξει κατά την διάρκεια των σεξουαλικών επαφών πόνος ή και ακόμα τραυματισμός.
Πολύ συχνά μετά την γέννηση η ακροποσθία είναι κολλημένη στην βάλανο μέσω φυσιολογικών βαλανοποσθικών συμφύσεων. Οι γονείς πολλές φορές αποκαλούν τις συμφύσεις αυτές, αδίκως, φίμωση. Μέχρι την ηλικία του ενός έτους, θα πρέπει να έχουν λυθεί από τον ιατρό οι συμφύσεις αυτές με την τοπική βοήθεια αναισθητικών αλοιφών. Μερικές φορές πριν την «λύση» αυτή, είναι αναγκαία η βοήθεια αλοιφών που περιέχουν κορτιζόνη και κάνουν πιό χαλαρό τον δακτύλιο της ακροποσθίας.
Γενικά, το 12% των ανδρών περίπου, θα κάνει μια επέμβαση, λόγω φίμωσης. Είναι η πιό συνηθισμένη επέμβαση της ειδικότητος μας. Είναι σημαντικό ο άνδρας να φθάνει στην ηλικία των πρώτων επαφών με έτοιμο το πέος του. Είναι πολύ δυσάρεστο για τους νέους να αποτυγχάνουν την πρώτη τους επαφή, λόγω προβλήματος φίμωσης.

 

ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟ Ο ΝΕΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 14 ΕΤΩΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗ ΕΞΕΤΑΣΗ-ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΠΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΙΑΤΡΟ.

 

ΗΛΙΚΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Εάν μετά τα πρώτα γενέθλια ο δακτύλιος της ακροποσθίας είναι πολύ στενός (σοβαρή συγγενής φίμωση), μπορούμε να προχωρήσουμε στην επέμβαση. Το παιδί σε αυτήν την ηλικία δεν πολυκαταλαβαίνει και η επέμβαση είναι ανώδυνη για όλη την οικογένεια.
Η δεύτερη μεγάλη ομάδα παιδιών, χειρουργείται στην εφηβεία, όταν ο έφηβος βλέπει ότι δεν μπορεί στην στύση να αποκαλύψει την βάλανο του ή όταν προσπαθεί στην πρώτη του επαφή και δεν τα καταφέρνει. Το ιδανικό είναι η επέμβαση να γίνεται σε μικρή ηλικία και οπωσδήποτε πριν την πρώτη σεξουαλική επαφή.

 

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Οταν ο δακτύλιος της ακροποσθίας είναι πολύ στενός, η περιτομή είναι μονόδρομος. Στην περιτομή αφαιρείται η ακροποσθία, και η βάλανος στο μεγαλύτερο μέρος της είναι εκτεθειμένη στον εξωτερικό χώρο. Η μερική περιτομή (αφαίρεση μικρού δακτυλίου δέρματος) μπορεί να μην είναι αρκετή και συχνά αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε σε δεύτερο χειρουργείο μετά από μερική περιτομή.
Οταν ο δακτύλιος της ακροποσθίας φέρει μερική στένωση, μπορεί να γίνει η λεγόμενη πλαστική διεύρυνσης της ακροποσθίας. Εδώ υπάρχουν όμως κάποιοι μαθηματικοί-γεωμετρικοί περιορισμοί: ο δακτύλιος μπορεί να φαρδύνει περίπου κατά το 20% της διαμέτρου του και όχι παραπάνω. Πρέπει πάντα να ξέρουμε ότι μετά την πλαστική διεύρυνσης της ακροποσθίας, δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε 100% σίγουροι ότι αυτό θα φθάσει για να έχουμε κατά την διάρκεια της στύσης μια ευχερή αποκάλυψη της βαλάνου.
Κατά την διάρκεια της στύσης η βάλανος φαρδαίνει ενώ η ακροποσθία, μη συμμετέχοντας στην στύση, έχει πάντα την ίδια διάμετρο. Θα πρέπει λοιπόν ο χειρουργός να υπολογίσει όλες αυτές τις γεωμετρικές παραμέτρους.
Βλέπουμε λοιπόν ότι όσο μικρή και να είναι η επέμβαση της φίμωσης, πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό, ιδίως όταν γίνεται σε παιδική ηλικία. Ο χειρουργός θα πρέπει επίσης να προσέξει την αισθητική του πέους, βάζοντας σωστά και συμμετρικά τις ραφές, γιατί στην σημερινή εποχή μετράει και η εμφάνιση του οργάνου.
Η επέμβαση της φίμωσης, όποια και να είναι αυτή, γίνεται χωρίς παραμονή του παιδιού στο νοσοκομείο, κάτω από μια ελαφρά –χωρίς διασωλήνωση- γενική αναισθησία και διαρκεί 20-35 λεπτά της ώρας. Το παιδί εξέρχεται του νοσοκομείου 2-3 ώρες μετά την επέμβαση. Τα ράμματα που χρησιμοποιούμε είναι απορροφήσιμα (δεν αφαιρούνται) και μετά την επέμβαση δεν γίνεται περίδεση του πέους, άρα δεν απαιτούνται και αλλαγές. Οι γονείς βάζουν μόνοι τους τοπικά αντισηπτικά χωρίς να χρειάζεται η παρουσία του ιατρού που τόσο φοβίζει τα παιδιά.

 

ΙΣΤΟΡΙΑ-ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΜΗΣ

Η περιτομή γίνεται από αρχαιοτάτων χρόνων καθότι ο άνθρωπος πάντα ήθελε να είναι σεξουαλικά ενεργός. Ο Ιπποκράτης περιγράφει με ακρίβεια την τεχνική της περιτομής στα αρχαία συγγράματα.
Η περιτομή προσφέρει καθαριότητα στο πέος. Οι μουσουλμάνοι κάνουν συστηματικά την περιτομή στην βάπτιση του παιδιού γύρω στην ηλικία των 7-8 ετών. Οι εβραίοι την κάνουν την ημέρα της επιστροφής του παιδιού από το μαιευτήριο. Σε πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς κ.λ.π., που οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν μεγάλη δύναμη, η περιτομή γίνεται συστηματικά την στιγμή της γέννησης για να εξαλειφθεί το κόστος που δημιουργεί η παρουσία ακροποσθίας στον άνδρα.
Από τα ευεργετήματα της περιτομής που έχουν περιγραφεί σε χιλιάδες ιατρικές εργασίες είναι ο σαφώς μικρότερος αριθμός ουρολοιμώξεων, ιδίως στα μικρά αγόρια, η εξάλειψη των τοπικών φλεγμονών-βαλανοποσθίτιδων, η μικρότερη συχνότης ανάπτυξης καρκίνου του πέους αλλά και του τραχήλου της μήτρας της συμβίας, η δυσκολία μετάδοσης του ιού του Aids καθώς και οι καλύτερες σεξουαλικές επιδόσεις.
Στην Ευρώπη όπου ζούμε, διατηρείται η ακροποσθία των ανδρών και η περιτομή γίνεται μόνο όταν υπάρχει ιατρικός λόγος, δηλαδή φίμωση.

 

Εικόνα κλασικής συγγενούς φίμωσης σε αγόρι 1,5 ετών. Παρά την έλξη, δεν φαίνεται καθόλου η βάλανος (κεφαλή) του πέους.

 

Εικόνα συγγενούς φίμωσης σε αγόρι 9 ετών. Εδώ πρόκειται για ένα άλλο είδος φίμωσης, όπου πέραν της αδυναμίας εξωτερίκευσης της βαλάνου, το άνοιγμα της ακροποσθίας δεν είναι κεντραρισμένο στον άξονα του πέους, αλλά «κοιτάει» προς το πρόσωπο του αγοριού, δίκην περισκοπίου υποβρυχίου.

 

Μετεγχειρητικό αποτέλεσμα μετά από περιτομή. Η βάλανος του πέους μπορεί μετεγχειρητικώς να είναι περισσότερο εκτεθειμένη από ότι στην ανω φωτογραφία, ανάλογα με τις ανατομικές ιδιαιτερότητες της κάθε φίμωσης.

 

 ΠΑΡΑΦΙΜΩΣΗ


Παραφίμωση σε αγόρι 16 ετών. Εδώ πρόκειται για στενό δακτύλιο ακροποσθίας, όπου είναι δυνατή η εξωτερίκευση της βαλάνου του πέους, αλλά με δυσκολία.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το αγόρι έβγαλε την βάλανο έξω και την άφησε εκτεθειμένη για κάποια λεπτά της ώρας, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί οίδημα (πρήξιμο) που απαγορεύει την επανακάλυψη. Η κατάσταση αυτή προκαλεί οξύ πόνο. Εδώ η επανακάλυψη μπορεί να γίνει είτε με ειδικό χειρισμό από ιατρό είτε να απαιτήσει άμεση χειρουργική επέμβαση.