Τώρα ιατρείο και στην Θεσσαλονίκη


Ο παιδοουρολόγος Κος Ζουπάνος Γεώργιος πραγματοποιεί εξετάσεις και στη Θεσσαλονίκη


Επόμενο ιατρείο 15 Ιουνίου 2024
 

 

Τώρα ιατρείο και στην Κρήτη


Ο παιδοουρολόγος κος. Ζουπάνος Γεώργιος πραγματοποιεί εξετάσεις και στη Κρήτη στο διαγνωστικό κέντρο “ΚΝΩΣΟΣ”.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ »

Επόμενο ιατρείο 24 & 25 Μαΐου 2024
 

 

Το υπερηχογράφημα είναι μια απλή διαγνωστική εξέταση ΧΩΡΙΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ, άρα επαναλαμβανόμενη κατά βούληση. Είναι εντελώς ανώδυνη για το παιδί και μόνο ο φόβος του μπορεί να το κάνει να αντιδρά και να μην συνεργάζεται.

Το μηχάνημα εκπέμπει ήχους που αντανακλώνται με διαφορετικό τρόπο από το κάθε όργανο του σώματος μας με αποτέλεσμα η αντανάκλαση να δημιουργεί μια εικόνα που απεικονίζεται στην οθόνη του μηχανήματος. Η ποιότητα της εικόνας αυτής είναι πολύ υψηλή και σχετικά σπάνια χρειάζεται σήμερα να γίνουν εξετάσεις περισσότερο πολύπλοκες όπως η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία.
Το υπερηχογράφημα μελετά όλα τα όργανα της κοιλίας μας εκτός από το έντερο που απεικονίζεται πολύ δύσκολα και χωρίς καλή ανάλυση.
Στην ειδικότητα μας μελετώνται με άριστο τρόπο τα όργανα του ουροποιογεννητικού συστήματος όπως οι νεφροί, οι ουρητήρες, η ουροδόχος κύστη, οι σπερματικές λύκηθοι, οι όρχεις και οι επιδιδυμίδες.
Οι υπέρηχοι αντικατέστησαν σε ένα μεγάλο ποσοστό στην ουρολογία, την πυελογραφία, η οποία μέχρι πριν από 20 χρόνια γινόνταν πολλές φορές σε ένα παιδί που έφερε στένωση των ουροφόρων οδών. Η πυελογραφία, η οποία εκθέτει σε κάποια ακτινοβολία, γίνεται σήμερα συνήθως προεγχειρητικά, όταν το παιδί πρέπει να χειρουργηθεί για κάποιο σοβαρό πρόβλημα και θέλουμε να έχουμε λεπτομερέστερες ανατομικές πληροφορίες.
Οι υπέρηχοι έφεραν επίσης επανάσταση στον χώρο της παιδοουρολογίας, όταν άρχισαν συστηματικά να μελετούν τα έμβρυα των εγκυμονουσών γυναικών. Τα περισσότερα συγγενή ανατομικά προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, διαγιγνώσκονται σήμερα πριν την γέννηση με τους υπερήχους (βλέπε προγεννητική διάγνωση στο site μας).
Ειδικά για τα υπερηχογραφήματα των μικρών παιδιών, το μηχάνημα πρέπει να διαθέτει ειδικές μικρές κεφαλές εκπομπής ήχων (ηχοβολείς) που προσαρμόζονται αρμονικά στο μικρό τους σώμα και κατ’επέκταση στα μικρά προς μελέτη όργανα του ουροποιητικού συστήματος.

ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΣ

Στο ιατρείο μου εκτελώ όλα τα υπερηχογραφήματα του ουροποιητικού συστήματος των παιδιών. Μελετώνται συγκεκριμένα οι νεφροί, οι ουρητήρες, η ουροδόχος κύστη κ.λ.π.
Για τον λόγο αυτό έχω κάνει ειδική εξειδίκευση στην ακτινολογική κλινική των Πανεπιστημίου της Besancon Γαλλίας και έχω λάβει ειδική άδεια από το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας που έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (Αριθμός Αδείας Εκτέλεσης Υπερήχων : 3966 / 15-12-1994).
Καλό είναι οι γονείς να φέρνουν στο ιατρείο τα μικρά παιδιά ταϊσμένα, ούτως ώστε να είναι ήσυχα στην εξέταση. Τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να προετοιμάζονται από τους γονείς με μια μικρή ιστορία π.χ. ότι θα πάμε να κάνουμε φωτογραφίες στην κοιλιά μας. Τους εξηγούμε ότι θα υπάρξει μια μικρή φωτογραφική μηχανή που ακουμπά στην κοιλιά τους χωρίς κανένα φυσικά πόνο και βγάζει ωραίες φωτογραφίες, τις οποίες θα πάρουμε μετά στο σπίτι μας. Θα παίξουμε επίσης το παιχνίδι όπου ο γιατρός θα προσπαθεί να βρει τι έχουμε φάει και τι έχουμε πιεί! Ετσι πλην ολίγων εξαιρέσεων η εξέταση εξελίσσεται ομαλά σαν παιχνίδι και τα παιδιά με ευχαρίστηση θέλουν να ξαναέλθουν στο ιατρείο, όπου δεν υπάρχουν ενέσεις, εμβόλια και άλλα δυσάρεστα.