Τώρα ιατρείο και στην Θεσσαλονίκη


Ο παιδοουρολόγος Κος Ζουπάνος Γεώργιος πραγματοποιεί εξετάσεις και στη Θεσσαλονίκη


Επόμενο ιατρείο 15 Ιουνίου 2024
 

 

Τώρα ιατρείο και στην Κρήτη


Ο παιδοουρολόγος κος. Ζουπάνος Γεώργιος πραγματοποιεί εξετάσεις και στη Κρήτη στο διαγνωστικό κέντρο “ΚΝΩΣΟΣ”.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ »

Επόμενο ιατρείο 24 & 25 Μαΐου 2024
 

 

Το καλοκαίρι έφτασε, οι στιγμές ξεγνοιασιάς στις παραλίες έγιναν σχεδόν καθημερινές.
Το θερμόμετρο ανεβαίνει με αποτέλεσμα τα μικρόβια και οι μύκητες να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται ευκολότερα.
Δίνουμε λοιπόν κάποιες συμβουλές στους γονείς σωστής περιποίησης των γεννητικών οργάνων των παιδιών, ούτως ώστε αυτά να κάνουν όσο γίνεται λιγότερες ουρολοιμώξεις και λιγότερους ερεθισμούς των γεννητικών οργάνων όπως

  • Η αιδοιοκολπίτιδα στα κορίτσια που μπορεί να προηγηθεί της ουρολοίμωξης, παρουσιάζεται ως ερεθισμός – ερυθρότητα των βλεννογόνων του αιδοίου. Προκαλεί την παραγωγή υγρών που λεκιάζουν το σλιπ αλλά και τοπική φαγούρα ή τσούξιμο. Για να καθαρίσουμε σωστά το αιδοίο πρέπει να ανοίγουμε τα χείλη του με το ένα χέρι και να σαπουνίζουμε καλά με το άλλο με μη ερεθιστικά προϊόντα. Πρέπει μετά να ξεβγάζουμε καλά με το τηλέφωνο του ντους πριν αφήσουμε τα χείλη να κλείσουν.
     
  • Η βαλανοποσθίτιδα στα αγόρια, προκαλείται λόγω συσσώρευσης μικροβίων μεταξύ της ακροποσθίας (πετσάκι που καλύπτει την κεφαλή – βάλανο του πέους) και βαλάνου. Δημιουργεί πρήξιμο, ερυθρότητα, έκκριση ρυπαρών υγρών και δυσκολία στην ούρηση. Για να καθαρίσουμε σωστά την βάλανο, πρέπει να κατεβάσουμε πλήρως την ακροποσθία, να σαπουνίσουμε με μη ερεθιστικά προϊόντα την βάλανο και να ξεβγάλουμε καλά πριν την κλείσουμε.
  1. Τα παιδιά που παίρνουν καθημερινά αντιβίωση για κάποιο χρόνιο ουρολογικό πρόβλημα, να μην ξεχνούν την καθημερινή τους δόση, η οποία πρέπει να λαμβάνεται το βράδυ πριν κοιμηθούν.
  2. Επιστρέφοντας στο σπίτι από την παραλία, πλένουμε σωστά τα γεννητικά όργανα των παιδιών και όχι μετά από πολλές ώρες  το βράδυ πριν κοιμηθούν. Στην παραλία η άμμος μπορεί να περιέχει μικρόβια και πρέπει να απομακρύνεται με την επιστροφή στο σπίτι ή ακόμα και στην παραλία με ένα μπουκάλι γλυκό νερό.
  3. Βάζουμε τα παιδιά μας να ουρούν απαραιτήτως το αργότερο κάθε τρεις ώρες γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα μικρόβια που μπορεί να μπουν μέσα στην ουροδόχο κύστη τους έχουν περισσότερο χρόνο να πολλαπλασιαστούν, ιδίως τώρα που οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό τους.
  4. Αποφεύγουμε να βάζουμε τα παιδιά μας και ιδιαίτερα αυτά που έχουν ιστορικό ουρολοιμώξεων και λοιμώξεων των γεννητικών οργάνων σε πολυσύχναστες πισίνες αμφιβόλου καθαριότητος.
  5. Χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό των γεννητικών οργάνων, ειδικά προϊόντα, μη ερεθιστικά, που απευθύνονται στους βλεννογόνους των παιδιών.
  6. Το καλοκαίρι φέρνει επίσης περισσότερες ευκαιρίες σεξουαλικών επαφών για τους εφήβους με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερες ουρολοιμώξεις αλλά και αιδοιοκολπίτιδες στα κορίτσια εφήβους. Και εδώ η σωστή καθαριότητα των γεννητικών οργάνων παίζει σημαντικό ρόλο. Σημαντικό είναι επίσης οι νεαρές κοπέλες να πίνουν πολλά νερά και να ουρούν αμέσως πριν και αμέσως μετά την επαφή.