Τώρα ιατρείο και στην Θεσσαλονίκη


Ο παιδοουρολόγος Κος Ζουπάνος Γεώργιος πραγματοποιεί εξετάσεις και στη Θεσσαλονίκη


Επόμενο ιατρείο 17 & 18 Μαΐου 2024
 

 

Τώρα ιατρείο και στην Κρήτη


Ο παιδοουρολόγος κος. Ζουπάνος Γεώργιος πραγματοποιεί εξετάσεις και στη Κρήτη στο διαγνωστικό κέντρο “ΚΝΩΣΟΣ”.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ »

Επόμενο ιατρείο 24 & 25 Μαΐου 2024
 

 

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες τα ούρα μας δεν περιέχουν μικροοργανισμούς, γεγονός που τα χαρακτηρίζει ως στείρα.

Ωστόσο είναι συχνό το φαινόμενο κάποιοι μικροοργανισμοί να καταφέρνουν τελικά να εισέρχονται και να πολλαπλασιάζονται εντός του ουροποιητικού μας συστήματος, με αποτέλεσμα να προκαλούν φλεγμονή η οποία καλείται ουρολοίμωξη.

 

Για την καλύτερη κατανόησή τους οι ουρολοιμώξεις μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες χωρίς να ξεχνάμε ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και εξαιρέσεις. 

 

Α. ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΠΥΡΕΤΟ :

Οι ουρολοιμώξεις αυτές περιορίζονται στην ουροδόχο κύστη και λέγονται χαμηλές ουρολοιμώξεις ή πιο συχνά κυστίτιδες (φλεγμονή της ουροδόχου κύστης). Δεν αφορούν τους νεφρούς άρα δεν είναι επικίνδυνες για την λειτουργία τους. Οι γυναίκες και κατ’επέκταση τα κορίτσια κάνουν εξαιρετικά συχνά κυστίτιδες, λόγω της ανατομίας τους : η ουρήθρα, το κανάλι δηλαδή από το οποίο ουρούν, είναι πολύ κοντό (1-2 cm) με αποτέλεσμα η ουροδόχος κύστη τους να είναι πιο εύκολα προσβάσιμη από τα μικρόβια του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα κυστίτιδες όταν πραγματοποιούν σεξουαλικές επαφές, διαδικασία η οποία διευκολύνει την είσοδο των μικροβίων. Ωστόσο χρειάζεται να αναφέρουμε πως η ουρολοίμωξη δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Οι κυστίτιδες σχετικά σπάνια συνδυάζονται με συγγενείς ανατομικές ανωμαλίες αλλά πάντα πρέπει να γίνεται ένας στοιχειώδης έλεγχος, τουλάχιστον με υπερηχογράφημα. Οι ουρολοιμώξεις αυτές αντιμετωπίζονται με μια αντιβιοτική από του στόματος αγωγή.

Σε μερικά παιδιά που κάνουν συνέχεια κυστίτιδες χωρίς ανατομικά αίτια, υποχρεωνόμαστε να δίδουμε προφυλακτική καθημερινή αντιβιοτική αγωγή, σε μικρές δόσεις για κάποιο χρονικό διάστημα καθώς και συμβουλές σωστού καθαρισμού της ευρύτερης περιοχής των έξω γεννητικών οργάνων.

 

Β. ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΜΕ ΠΥΡΕΤΟ :

Αποτελεί μία αρκετά σοβαρή κατάσταση καθώς η εκδήλωση του πυρετού(θερμοκρασία σώματος πάνω από 38ο Κελσίου) υποδηλώνει μία γενικευμένη φλεγμονή που περιλαμβάνει και τους νεφρούς. 

Η ουρολοίμωξη αυτή καλείται πυελονεφρίτιδα και μπορεί να αφήσει πίσω της παρά την σωστή αντιβιοτική αγωγή μόνιμες βλάβες στους νεφρούς, οι οποίες συνήθως περιγράφονται ως ουλές. Στα νεογέννητα αλλά και στα μικρά παιδιά, η πυελονεφρίτιδα επηρεάζει γρήγορα την γενική τους κατάσταση, ιδίως εάν συνδυάζεται με σηψαιμία (είσοδος πλέον των μικροβίων στη συστηματική κυκλοφορία του αίματος μέσω των νεφρών). Η συνήθης διαχείριση της κατάστασης αυτής περιλαμβάνει  νοσηλεία και λήψη ενδοφλέβιας αντιβιοτικής αγωγής με ορό.

Όταν ένα παιδί εμφανίζει  πυελονεφρίτιδα, χρειάζεται να γίνει (αφού αποστειρωθούν τα ούρα του) ενδελεχής έλεγχος με υπερηχογράφημα, ανιούσα κυστεογραφία προς αναζήτηση της περίφημης κυστεονεφρικής παλινδρόμησης και συχνά σπινθηρογράφημα νεφρών, προς μέτρηση της νεφρικής λειτουργίας αλλά και αναζήτηση νεφρικών ουλών. Πιο σπάνια χρειάζονται και άλλες εξετάσεις όπως πυελογραφία, ουροδυναμικός έλεγχος, ενδοσκόπηση κ.λ.π.

Ο έλεγχος αυτός τις περισσότερες φορές θα οδηγήσει στην διάγνωση κάποιας συγγενούς ανατομικής ανωμαλίας, ή ενός λειτουργικού προβλήματος, τα οποία θα αντιμετωπιστούν ανάλογα. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί κάτι, το παιδί θα ακολουθήσει πάραυτα μια εξάμηνη καθημερινή προφυλακτική αντιβιοτική αγωγή σε μικρή δόση καθότι πρέπει να πιστέψουμε ότι υπάρχει κάτι το οποίο δεν φάνηκε στις εξετάσεις και το οποίο είναι σε φάση αυτόματης ίασης, όπως συμβαίνει πολλές φορές με τα συγγενή (από κατασκευή του εμβρύου) προβλήματα των παιδιών.

 

ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Ο σωστός καθαρισμός των γεννητικών οργάνων των παιδιών είναι ο κύριος προληπτικός παράγοντας για την αποφυγή ουρολοιμώξεων, είτε αυτές είναι απύρετες, είτε εμπύρετες. Αυτό σε συνδυασμό με την λήψη αρκετών υγρών και συχνές ουρήσεις κάθε 2-3 ώρες αποτελούν τις συμβουλές καλής ουρολογικής υγιεινής.

Το κολοβακτηρίδιο (e-coli) που είναι, τουλάχιστον στο 90% των περιπτώσεων ουρολοιμώξεων το υπεύθυνο νοσογόνο μικρόβιο, εντοπίζεται φυσιολογικά στα κόπρανα των παιδιών και κατ’επέκταση στον πρωκτό τους.

Όταν ο καθαρισμός της περιοχής είναι ανεπαρκής και δεν τηρούνται οι σωστές οδηγίες χρήσης του χαρτιού τουαλέτας τότε το κολοβακτηρίδιο που παραμένει στη περιοχή σε μεγάλους πληθυσμούς, εύκολα μπορεί να μεταναστεύσει στο αιδοίο των κοριτσιών και στην βάλανο του πέους των αγοριών και από εκεί να εισέλθει στην ουρήθρα και να φτάσει τελικά στην ουροδόχο κύστη (διαδικασία περισσότερο εύκολη για τα κορίτσια από τα αγόρια λόγω των ανατομικών διαφορών της ουρήθρας), προκαλώντας εμπύρετη ή μη ουρολοίμωξη.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ο σωστός καθημερινός καθαρισμός με πλύσιμο των παιδιών θεωρείται επιβεβλημένος. Η διαδικασία του πλυσίματος περιλαμβάνει τόσο τη περιοχή του πρωκτού μετά από κάθε αφόδευση & αλλαγή πάνας, όσο και του αιδοίου ή της βαλάνου (πάντα μετά από αποκάλυψη αυτής αυτής κατεβάζοντας την ακροποσθία το πετσάκι δηλαδή που καλύπτει την κεφαλή του πέους).

 

  • Ο καθαρισμός των παραπάνω περιοχών περιλαμβάνεται στη ρουτίνα του καθημερινού βραδινού μπάνιου καθώς και μετά από κάθε αλλαγή πάνας  όταν το παιδί έχει ενεργηθεί.
  • Για τα μεγαλύτερα παιδιά ο καθαρισμός των έξω γεννητικών οργάνων και του πρωκτού με πλύσιμο των περιοχών αυτών είναι υποχρεωτικός τουλάχιστον μία φορά την ημέρα κάθε μέρα.
  • Η διαδικασία του πλυσίματος γίνεται με τη χρήση εξειδικευμένων προϊόντων ειδικά σχεδιασμένων για τη περιοχή αυτή που δεν διαταράσσουν την ισορροπία των ιστών (δεν περιέχουν σαπούνι όπως τα αφρόλουτρα σώματος) ενώ παράλληλα ενισχύουν τη φυσική τοπική άμυνα και ανακουφίζουν από τυχών ερεθισμούς. 

 

Ενδεδειγμένα & προτεινόμενα προϊόνταείναι της σειράς Babydermτης φαρμακευτικής βιομηχανίας InterMed:

 

Babydermjuniorcran:αφρός καθημερινού καθαρισμού με cranberries. Ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά με ουρολοιμώξεις ή ιστορικό ουρολοιμώξεων καθώς μειώνει αποτελεσματικά τον πληθυσμό των κολοβακτηριδίων που ευθύνονται για τις περισσότερες ουρολοιμώξεις. Κατάλληλο για καθημερινή χρήση από αγόρια και κορίτσια σε πρακτική συσκευασία με αντλία.

Babydermgirl’sintimatewash: υγρό καθημερινού καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής κοριτσιών μέχρι την εμφάνιση της πρώτης περιόδου. Καθαρίζει απαλά χωρίς να ξηραίνει ενώ παράλληλα ανακουφίζει από τυχόν ερεθισμούς και προλαμβάνει την εμφάνιση αιδοιο-κολπίτιδων. Σε συσκευασία μεγάλου μεγέθους για πολλές εφαρμογές.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο site: www.intermed.com.gr