ΟΡΙΣΜΟΣ

Είναι η διόγκωση του φλεβικού συστήματος του όρχι, δηλαδή η ανάπτυξη κιρσών στο φλεβικό δίκτυο του οσχέου (σακουλιού που περιέχει τους όρχεις).

 

ΓΕΝΙΚΑ

Η κιρσοκήλη αναπτύσσεται σχεδόν πάντα στον αριστερό όρχι, λόγω ανατομικών ιδιαιτεροτήτων του φλεβικού συστήματος του αριστερού όρχι. Η συσσώρευση αίματος γύρω από τον όρχι, είτε μέσω της υπερθέρμανσης του, είτε λόγω άλλων, ίσως αγνώστων ακόμα αιτιών, δημιουργεί πρόβλημα στην ποιότητα των σπερματοζωαρίων και κατ’επέκταση υπογονιμότητα.
Φυσικά στην παιδική και εφηβική ηλικία, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα είναι το σπέρμα του αυριανού άνδρα, μετά από 10-30 χρόνια, όταν το χρειαστεί.
Σε αυτές τις ηλικίες λοιπόν, χειρουργούμε τις κιρσοκήλες εκείνες που μέσω του μεγάλου όγκου τους, έχουν πολλές πιθανότητες να αλλοιώσουν το μεθαυριανό σπέρμα.

 

ΗΛΙΚΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Η κιρσοκήλη εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 9 ετών και χειρουργείται σε όποια ηλικία γίνει τέτοιου όγκου, που απαιτείται επέμβαση.

 

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Κατά την επέμβαση, απολινώνεται (διακόπτεται η συνέχεια) της κυρίας σπερματικής φλέβας, που είναι υπεύθυνη στο 95% των περιπτώσεων της υπερτροφοδοσίας του αριστερού φλεβικού ορχικού δικτύου.
Η επέμβαση γίνεται μέσω μιας μικρής τομής στο κάτω μέρος της κοιλιάς και δεν απαιτεί νοσηλεία. Το παιδί εξέρχεται του νοσοκομείου 2-3 ώρες μετά την επέμβαση. Το δέρμα ράβεται με πλαστική ραφή και δεν αφήνει κακαίσθητες ουλές. Ράμματα δεν αφαιρούνται. Τα ποσοστά επιτυχίας της επέμβασης αυτής είναι (σε έμπειρα χέρια) γύρω στο 95%.

Pediatric Urology
and Endocrine Clinics

Weather in Athens