Μια λέξη αρμόζει στην εφηβεία : ΜΑΓΕΙΑ.

Εφηβεία είναι η περίοδος εκείνη κατά την οποία με τρόπο πραγματικά μαγικό το παιδί μετατρέπεται σε άνδρα ή γυναίκα.
Η ήβη είναι ο προθάλαμος της εφηβείας και κρατάει περίπου δύο χρόνια, από τα 9 έως τα 11 περίπου στα κορίτσια και από τα 10 ως τα 12 στα αγόρια. Η εφηβεία κρατάει περισσότερα χρόνια, από τα 11 έως τα 17-18 στα κορίτσια και τα 12 έως τα 20 στα αγόρια.
Εκεί που το παιδί μεγαλώνει, ο εγκέφαλος του, μέσω κάποιων ουσιών που εκκρίνει, ξυπνάει τις γονάδες (ωοθήκες στα κορίτσια, όρχεις στα αγόρια). Οι γονάδες με την σειρά τους αρχίζουν να παράγουν τις ορμόνες οι οποίες κυκλοφορούν στο αίμα, μεταβολίζονται με την βοήθεια κάποιων άλλων ουσιών και μετατρέπονται στις τελειωτικές ορμόνες που θα δράσουν σε πολλά επίπεδα και όργανα του σώματος των παιδιών για να το μετατρέψουν σε σώμα ενήλικος. Οι τελικές αυτές ορμόνες δρουν και στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να αλλάζει άρδην η ψυχοσύνθεση και η συμπεριφορά του/της εφήβου.
Για να δουλέψει καλά αυτό το σύνθετο σύστημα, απαιτείται λοιπόν η ακεραιότης πολλών οργάνων, η παρουσία στο αίμα των ενζύμων που μεταβολίζουν τις ορμόνες αλλά και η ύπαρξη κατάλληλων υποδοχέων στα όργανα του σώματος εκείνα που θα δράσουν οι τελικές ορμόνες. Τα όργανα που εμπλέκονται είναι κυρίως ο εγκέφαλος και οι γονάδες (ωοθήκες και όρχεις).
Αρχίζουν λοιπόν με την έναρξη της εφηβείας να κυκλοφορούν στο αίμα των κοριτσιών τα οιστρογόνα και των αγοριών η τεστοστερόνη. Οι ορμόνες αυτές θα προσδώσουν στα παιδιά τα δευτερογενή σεξουαλικά χαρακτηριστικά, δηλαδή των αύξηση του μεγέθους των μαστών, την τριχοφυία στα αντίστοιχα μέρη του σώματος, την αύξηση του μεγέθους των όρχεων και του πέους στα αγόρια καθώς και την ανδρική φωνή κ.λ.π. Θα αλλάξουν όμως και την ψυχοσύνθεση των παιδιών, αλλάζοντας την συμπεριφορά κ.λ.π.
Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν οι έφηβοι είναι ότι η εφηβεία δεν εγκαθίσταται σε μια ημέρα ή σε ένα μήνα. Η εφηβεία είναι μια πολυετής ωρίμανση του σώματος και του ψυχικού μας κόσμου. Εδώ θα ήθελα να δώσω την απάντηση στην ερώτηση πολλών εφήβων και από τα δύο φύλα: γιατρέ σε πιά ηλικία πρέπει να έχω την πρώτη μου σεξουαλική επαφή;
Η απάντηση δεν είναι ένας αριθμός. Πρέπει να εξηγήσουμε στους εφήβους ότι οι ορμόνες προοδευτικά ωριμάζουν το σώμα και το πνεύμα τους. Οσο πιό ώριμα είναι τα χείλη μας, τόσο καλύτερα θα νιώσουν το φιλί, όσο πιό ώριμο είναι το δέρμα μας, τόσο καλύτερα θα νιώσει το χάδι, όσο πιό ώριμη είναι η κλειτορίδα μας, τόσο πιό εύκολα θα έλθει ο οργασμός, όσο πιό ώριμο είναι το πέος μας, τόσο περισσότερο θα νιώσουμε την εκσπερμάτιση. Η πρώτη ολοκληρωμένη επαφή του ανθρώπου με το άλλο φύλο, συχνά μαρκάρει την ζωή μας. Η επαφή αυτή πρώτα από όλα ποτέ δεν πρέπει να γίνεται μετά από μια φρέσκια ευκαιριακή συνεύρεση. Ποτέ το πρώτο βράδυ της γνωριμίας. Ποτέ μεταξύ δύο ανθρώπων που δεν γνωρίζονται, έστω και εάν ο ένας από τους δύο είναι έμπειρος. Ποτέ μέσα στην καραδυνάστευση της προχωρημένης μέθης. Το ιδανικό είναι οι δύο νέοι να γνωρίζονται μεταξύ τους αρκετούς μήνες, να έχουν επιθυμήσει ο ένας τον άλλο, να έχουν νιώσει πολλές φορές την ηδονή του απλού αγγίγματος και να συνευρεθούν με υπομονή και χωρίς βιαιότητα. Εάν γίνουν όλα αυτά, η πρώτη επαφή θα έχει πολλές περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.
Η αποτυχημένη πρώτη επαφή δεν πρέπει να απογοητεύει. Κανείς δεν γεννήθηκε μαθημένος. Με υπομονή αρχίζουμε από την αρχή, ει δυνατόν υπό καλύτερες συνθήκες, με την πίστη ότι θα νιώσουμε αυτό που δικαιούμεθα.
Χρέος ημών των ιατρών των ασχολούμενων με τα παιδιά και τους εφήβους είναι να τα παραδώσουμε στον κόσμο των ενηλίκων με όσο το δυνατόν πιό υγιή τα γεννητικά τους όργανα αλλά και με τις κατάλληλες γνώσεις. Τα γεννητικά όργανα, ιδίως των αγοριών, μπορεί να χρειαστούν διάφορες επεμβάσεις κατά την διάρκεια της παιδικής ζωής. Οι επεμβάσεις αυτές θα μας επιτρέψουν να πάμε στον «πόλεμο» με τα καλύτερα δυνατά «όπλα».
Στην αρχή σχετικά της εφηβείας, ιδίως τα αγόρια, χρειάζονται έναν έλεγχο των γεννητικών τους οργάνων. Συνήθως από την ηλικία των 10 ετών και μετά, οι γονείς δεν βλέπουν γυμνά τα παιδιά τους. Τα παιδιά επίσης σε αυτήν την ηλικία δεν αρρωσταίνουν και σπανίως πάνε στον παιδίατρο. Μπορεί λοιπόν να αναπτυχθούν προβλήματα, που περνούν απαρατήρητα και συχνά οι έφηβοι δεν μιλούν γι’αυτά, φοβούμενοι την θεραπεία τους. Θα πρέπει λοιπόν στην ηλικία των 14 ετών να γίνεται ένας ενδελεχής έλεγχος των γεννητικών οργάνων, ιδίως των αγοριών, απαραιτήτως πριν την πρώτη επαφή. Για τα κορίτσια, καλό θα ήταν επίσης να γνωρίζονται και να εξετάζονται από τον γυναικολόγο τους, ο οποίος θα τους μιλήσει για τους κινδύνους της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης αλλά και για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα., εάν κακώς δεν το έχουν ήδη κάνει οι γονείς.
 

Pediatric Urology
and Endocrine Clinics

Weather in Athens